Mensen met beperking vinden voortaan overal in Vlaanderen aangepaste deelfiets op Gfietst.be - presentatie @Gielsbos
Mensen met een beperking kunnen voortaan overal in Vlaanderen sneller een aangepaste deelfiets vinden. Het nieuwe platform Gfietst.be van G-sport Vlaanderen bundelt alle locaties in Vlaanderen waar deelfietsen op hun maat gehuurd kunnen worden.
In totaal zouden er tegen eind dit jaar zo’n 300 aangepaste fietsen te vinden zijn. G-sport Vlaanderen hoopt dat aantal de komende jaren flink op te krikken. De bewoners van Gielsbos in Lille testten vanochtend alvast als eerste het aanbod uit, in aanwezigheid van uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
De fiets opspringen, een tochtje maken en genieten van de buitenlucht: voor veel mensen met een beperking is dat niet zo evident. Vaak beschikken ze niet over een eigen fiets die aangepast is aan hun beperking.
Het nieuwe platform Gfietst.be van G-sport Vlaanderen helpt hen daar vanaf vandaag bij. De website toont op een overzichtelijke kaart waar mensen met een beperking overal in Vlaanderen aangepaste fietsen kunnen huren. Het nieuwe platform is ook klaar voor de toekomst: nu staan er in totaal al zo’n 30 deelpunten op de kaart - goed voor een veelvoud aan aangepaste fietsen - maar de ambitie is om dat aantal de komende jaren nog flink op te krikken.
Fiets huren in woonzorgcentra en scholen
De meeste fietsdeelpunten in Vlaanderen zijn gevestigd in zorginstellingen en scholen. Zij hebben doorgaans al één of meerdere fietsen en breiden hun aanbod steeds verder uit. De meeste deelpunten zijn voorlopig te vinden in West-Vlaanderen (13).
Fietsen is voor mensen met een beperking de populairste vorm van bewegen, na wandelen. Maar tegelijk zijn er veel drempels om een geschikte fiets te vinden. Een aangepaste fiets aankopen kan een dure aangelegenheid zijn en het (commerciële) huuraanbod van fietsen is beperkt. Door alle deelpunten op één platform te bundelen, maken we het voor mensen met een beperking gemakkelijker om de juiste fiets te vinden tegen een voordelig tarief. Woonzorgcentra, dagcentra en scholen voor kinderen met een beperking hebben alle kennis in huis om mensen te begeleiden bij hun keuze van de juiste deelfiets. - Stef Dehantschutter, voorzitter van G-sport Vlaanderen
Gfietst.be verzamelt niet alleen alle deelpunten in Vlaanderen. Het platform biedt een overzicht van de verschillende soorten aangepaste fietsen. Hierdoor kunnen gebruikers ontdekken welk type fiets aansluit bij hun mogelijkheden en noden. In de toekomst zal het ook informatie bevatten over toegankelijke routes en het aankopen van aangepaste fietsen.
Aanbod vergroten en meer toegankelijke fietspaden
De doelgroep van Gfietst.be is heel breed: van mensen met een verstandelijke beperking tot mensen met een fysieke beperking die niet (meer) met een gewone fiets kunnen rijden. Ook blinden en slechtzienden vinden op het gebruiksvriendelijke platform hun gading. G-sport Vlaanderen wil met Gfietst.be de komende twee jaar meer dan 75.000 mensen op de fiets krijgen. Tegelijk roept de G-sportorganisatie zowel fietsfabrikanten als overheden op om nog meer werk te maken van het fietsaanbod voor mensen met een beperking. Samen met Mobiel 21 zet G-sport Vlaanderen ook in op een hogere fietsveiligheid voor mensen met een beperking.
We willen van fietsen een inclusief verhaal maken. Er zijn langs de ene kant nog te weinig aangepaste fietsen voor mensen met een beperking in Vlaanderen, want fietsfabrikanten hebben vaak wel een heel breed aanbod voor recreatieve en professionele fietsers, maar niet voor mensen die een aangepaste fiets nodig hebben. Anderzijds investeren we als overheid sterk in fietsveiligheid. We zetten in op meer toegankelijke, veilige routes voor fietsers. Veel aangepaste fietsen zijn namelijk breder dan een gewone fiets en heel wat fietspaden moeten daar op inspelen. Dit initiatief past bovendien ook in onze campagne om zowel met een aangepaste fiets als een gewone fiets veilig de baan op te gaan. We stimuleren dan ook specifieke opleidingen voor ‘piloten’, met name de mensen die samen met de persoon met een beperking de duofiets besturen. - uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters
Zorgvoorzieningen met een aanbod aan aangepaste fietsen, die deze fietsen willen delen, kunnen contact opnemen met G-sport Vlaanderen op deelfietsen@gsportvlaanderen.be. Foto Luc Bruggeman/NNieuws.